Stagiair (e) Japan collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van.  

Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie. 

 

Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een betere organisatie. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. 

                                                         Wereldmuseum Leiden heeft een vacature voor een 

Stagiair (e) onderzoek Japanse schetsen en prenten

per september 2024

(16-32 uur per week)

Wie zijn wij?

Het Wereldmuseum is in 2014 ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum, museum Volkenkunde en het Afrikamuseum. Sinds mei 2017 is er tevens een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. De Wereldmusea hebben eenzelfde directie, management team en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s en de musea hebben gezamenlijk ca. 250 medewerkers. Daarnaast coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.

Wie ben jij?

Je bent een MA-student in relevante Area Studies, Museumstudies, Kunstgeschiedenis, Kunst & Cultuur, Erfgoedstudies of aanverwante disciplines, die een onderzoeksstage wil doen bij een instituut dat creativiteit, intellectuele uitdagingen en verantwoordelijkheid biedt en vereist.

Wij zoeken een enthousiaste student kunstgeschiedenis en/of materiële cultuur, museumstudies, culturele antropologie of area studies, met affiniteit met de Japanse beeldcultuur. Je bent of hebt:  

• Vloeiend in Nederlands en Engels; 

• Bij voorkeur een goed begrip van het Japans of een andere (Oost-)Aziatische taal; 

• Vermogen om zelfstandig en georganiseerd te werken; 

• Kennis van (museum/kunst)databasesystemen; 

• BA in (Oost-)Azië studies, Kunstgeschiedenis, Museumstudies of gerelateerde vakgebieden.

 

Heb jij affiniteit met musea, collecties cultureel erfgoed en (Japanse) kunst? Dan is dit misschien een kans voor jou! 

Wat ga je doen?

Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde) bereidt een tentoonstelling voor over Japanse schetsen en prenten uit de Edo-periode en daarna. Het museum opent nu een stageplaats voor vier maanden, gericht op onderzoek naar de collectie unieke schetsen, tekeningen en bijbehorende prenten en boekillustraties van ukiyoe kunstenaars als Utagawa Kuniyoshi, Kawanabe Kyōsai, Katsushika Hokusai en anderen, die onderwerp zullen zijn van de tentoonstelling. Ter voorbereiding op deze tentoonstelling worden deze voorstudies, schetsen, prentontwerpen en ontwerpen voor boekillustraties onderzocht, en de resultaten van die ontwerpen, namelijk met houtsneden gedrukte media. Onderzoeksthema's waaraan aandacht wordt besteed, zijn onder meer artistieke en creatieve processen (van ukiyoe-ontwerp, productiefasen van bloksnijden en drukken, materiële kwaliteiten van papier, inkt en pigmenten), evenals marketing en impact op de samenleving. 

• Het onderzoeken van voorwerpen uit de collectie van het Wereldmuseum, het aanvullen van objectgegevens, het vinden van gerelateerd materiaal in andere museumcollecties 

• Assisteren bij het ontwikkelen van verhalen, presentaties en (audio)visueel materiaal voor gebruik in de tentoonstelling 

• Onderhouden van professionele contacten met stakeholders in diverse disciplines, academici, museumprofessionals etc. 

• Kritisch nadenken over de herkomst van collecties en de betekenis en het belang ervan binnen de hedendaagse manieren van tentoonstellen in een museale context. 

Wat bieden wij?

STAGEPERIODE 

  • De stage start naar verwachting in augustus of september 2024 en loopt tot november of december 2024;
  • Minimaal 2 dagen per week, bij voorkeur 3 tot 4 dagen (te bespreken met kandidaat);
  • Het Museum biedt een standaardvergoeding van 300,- euro per maand, op basis van 32 uur (4 dagen);
  • Een intensieve stage bij een grote museumorganisatie; 
  • Een inspirerend project met mogelijkheden voor onderzoek en tentoonstellingswerk; 
  • Mogelijkheid om met gerenommeerde collecties te werken; 
  • Begeleiding door een specialist op het onderhavige vakgebied, met behoud van eigen verantwoordelijkheden
  • Spannende werkomgeving van specialisten op verschillende academische gebieden gerelateerd aan materiële cultuur van over de hele wereld. 

Heeft bovenstaande nog niet al je vragen beantwoord?

Neem dan contact op voor inhoudelijke vragen met Daan Kok via daan.kok@wereldmuseum.nl of met de contactpersoon voor deze functie, Daphne Neven, via collectie@wereldmuseum.nl.

Ben jij geïnteresseerd?

Interesse om te solliciteren op deze stageplaats? Reageer dan en stuur een motivatiebrief en Curriculum Vitae via de onderstaande knop.

De deadline voor aanmelding is 26 juli 2024, einde dag

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Vacaturekenmerken