1 museum, 3 locaties
Wij geloven dat de wereld geen centrum heeft, maar één groot netwerk is waarin alles invloed heeft op elkaar. We onderzoeken de wereld om ons heen en proberen die beter te begrijpen via onze collectie en met onze tentoonstellingen. Op alle locaties van het Wereldmuseum gaat het over thema’s die onze dagelijkse levens beïnvloeden. In de musea van het Wereldmuseum kom je meer te weten over hoe mensen wereldwijd leven en hoe mensen gevormd worden door de wereld. Vroeger en nu. Want met meer kennis van de relatie tussen verleden en heden kan je de wereld van nu beter begrijpen. Het Wereldmuseum moedigt aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar?
Het Wereldmuseum is in 2014 ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. De Wereldmusea hebben eenzelfde directie, managementteam en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s en de musea hebben gezamenlijk ca. 250 medewerkers. Daarnaast coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.
Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een betere organisatie. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers.
Voor Wereldmuseum Junior in Amsterdam zoeken wij
MUSEUMDOCENTEN
voor de nieuwe junior-tentoonstelling De Raad van de Raaf (december 2024)
(oproepbasis)
Het Wereldmuseum maakt tentoonstellingen en programma's waarin authentieke verhalen, (eigentijdse) collectie en multidisciplinaire activiteiten verbonden worden met mens en maatschappij. De sector Programmering richt zich op het bedenken en uitwerken van alle activiteiten voor publiek en onderwijs en bestaat uit vier teams: Tentoonstellingen, Publieksprogramma, Educatie en Publieksparticipatie (museumdocenten), verspreid over vier locaties. De nieuwe museumdocenten gaan deel uit maken van de pool van Amsterdam.
Wereldmuseum Junior is de verzamelnaam van al ons museale (familie)aanbod voor kinderen t/m 13 jaar. Sinds 1975 hebben we ervaring opgebouwd met aansprekende tentoonstellingen (eerder onder de naam Tropenmuseum Junior). Naast kijken en luisteren, zijn ook aanraken, maken, beleven en meedoen belangrijk. In De Raad van de Raaf staat respect voor de aarde centraal. Bezoekers krijgen waardevolle kennis, ideeën, ervaring en waarden aangereikt van inheemse gemeenschappen uit Groenland en andere plekken op de wereld. Kinderen ervaren dat iedereen met elkaar en de natuur verbonden is en worden gemotiveerd zich in te zetten voor een leefbare en rechtvaardige wereld.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.