Museumdocent

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie. 


Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een betere organisatie. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. Het Wereldmuseum is ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika museum (Berg en Dal). Sinds 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. Sinds 2023 dragen we allen de naam Wereldmuseum. Onze teams werken voor alle musea. De totale collectie omvat zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s. De musea hebben gezamenlijk ruim 300 medewerkers, inclusief vrijwilligers, stagiairs en research associates. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.

Wereldmuseum Leiden

heeft een vacature voor een

museumdocent

(oproep)

Wie zijn wij? 

Het Wereldmuseum maakt tentoonstellingen en programma's waarin authentieke verhalen, (eigentijdse) collectie en multidisciplinaire activiteiten verbonden worden met mens en maatschappij. De sector Programmering richt zich op het bedenken en uitwerken van alle activiteiten voor publiek en onderwijs en bestaat uit vier teams: Tentoonstellingen, Publieksprogramma, Educatie en Publieksparticipatie (museumdocenten), verspreid over vier locaties. 

De nieuwe museumdocent gaat deel uitmaken van de docentenpool van Leiden.Leiden heeft door zijn wetenschappelijke oriëntatie en verzamelgeschiedenis een focus op wereldwijde culturele geschiedenissen. De thema's die je hier terugziet zijn iconen van de wereld, deschoonheid van inheemse leefwerelden en hun strijd voor onafhankelijkheid en herstel van historisch onrecht.  

Wie ben jij? 

Je hebt aantoonbare onderwijservaring als docent (in opleiding), en affiniteit/ervaring met het thema wereldburgerschap. Je hebt ervaring met leerlingen (4 tot 18 jaar). Je bent gastvrij en je kunt bezoekers op een persoonlijke manier verbinden met cultuur; je prikkelt bezoekers om goed te kijken, denken, voelen en doen. Je hebt bij voorkeur ervaring met onderwerpen als kunst, kolonialisme, geschiedenis of maatschappijleer. Je kunt complexe inhoud helder overbrengen. Je bent cultureel sensitief en hebt een flexibele en open werkhouding, je bent representatief in gedrag, positief, energiek en punctueel. Je pakt nieuwe kennis snel op en hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Je bent woonachtig in (de omgeving van) Leiden en je bent 2 á 3 dagen doordeweeks beschikbaar en één keer in de zes weken in het weekend.

Wat ga je doen?
Als museumdocent begeleid je bezoekers die deelnemen aan een onderwijs- of publieksprogramma. Dat kan een rondleiding zijn, een workshop, een activiteit of iets heel anders. Je richt je bij het delen van kennis op het vergroten van culturele bewustwording: je moedigt aan na te denken over wat het betekent om mens te zijn, wat onze connectie is met de wereld om ons heen en hoe we in relatie staan tot elkaar.

Je brengt op activerende wijze verhalen en collectie tot leven, stimuleert dialoog, kritisch denken en creatief handelen. Dankzij jouw inzet nemen bezoekers actief deel en kunnen ze een persoonlijke verbinding voelen met onze thema’s. Je aanpak is flexibel; je biedt maatwerk, afhankelijk van de leeftijd, behoeften en kennis van de doelgroep. Ook organisatorisch draag je bij aan een soepel verloop van programma’s. Incidenteel kan je input gevraagd worden bij het ontwikkelen van lesaanbod. Je werkt op oproepbasis.  

Dit bieden wij 

  • Een arbeidsovereenkomst op oproepbasis voor de duur van 1 jaar met verlenging bij wederzijdse tevredenheid. De functie wordt gewaardeerd in schaal 7 en het salaris bedraagt, afhankelijk van ervaring, tussen € 19,33 en € 24,02 bruto per uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering; 
  • Wij bieden een bescheiden tegemoetkoming in de reiskosten;  
  • De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum CAO zijn van toepassing;  
  • Een unieke werkplek in een prachtig gebouw; 
  • Een grote hoeveelheid inhoudelijk en didactische kennis en ervaring; 
  • Een prettige werksfeer en zo’n 300 enthousiaste collega’s; 
  • Gratis toegang voor jou en je directe familie bij onze prachtige musea. 

Ben jij geïnteresseerd? 

Stuur dan uiterlijk 6 juli je motivatie en CV in via onderstaande knop. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een gesprek in de week van 7 juli. 

 

Heeft het bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?  

Neem dan contact op met de afdeling personeelszaken, personeelszaken(at)wereldmuseum.nl  

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Esther van Zutphen (esther.vanzutphen@wereldculturen.nl). 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Vacaturekenmerken