1 museum, 3 locaties
Wij geloven dat de wereld geen centrum heeft, maar één groot netwerk is waarin alles invloed heeft op elkaar. We onderzoeken de wereld om ons heen en proberen die beter te begrijpen via onze collectie en met onze tentoonstellingen. Op alle locaties van het Wereldmuseum gaat het over thema’s die onze dagelijkse levens beïnvloeden.
In de musea van het Wereldmuseum kom je meer te weten over hoe mensen wereldwijd leven en hoe mensen gevormd worden door de wereld. Vroeger en nu. Want met meer kennis van de relatie tussen verleden en heden kan je de wereld van nu beter begrijpen. Het Wereldmuseum moedigt aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar?
De Wereldmusea Amsterdam en Leiden zijn ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. Sinds mei 2017 is er tevens een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. De Wereldmusea hebben eenzelfde directie, management team en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s en de musea hebben gezamenlijk ca. 250 medewerkers. Daarnaast coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.
In het Wereldmuseum Leiden hebben wij per direct een vacature voor een
Medewerker Financiële Regelingen Herkomstonderzoek
(32 - 36 uur per week)
Het Wereldmuseum kent een eeuwenlange geschiedenis van verzamelen, onderzoeken en tentoonstellen van voorwerpen uit de hele wereld. Wij maken onze collecties toegankelijk voor nationaal en internationaal publiek door middel van betekenisvolle tentoonstellingen, vernieuwend onderzoek, educatieve programma’s en evenementen, zowel fysiek als online. Door de aard en omvang van onze collectie is herkomstonderzoek een belangrijk en dynamisch expertisegebied geworden. Voor veel herkomstonderzoekers, uit binnen- en buitenland, zijn onze meest gespecialiseerde etnografische bibliotheek en ons archief reden om Wereldmuseum Leiden te bezoeken.
De Medewerker Financiële Regelingen Herkomstonderzoek wordt aangesteld binnen de bredere context van het Consortium Koloniale Collecties. Dit samenwerkingsverband van vijf organisaties met expertise op het gebied van koloniale collecties (het Ministerie van OC&W, Rijksmuseum, Museum Bronbeek, NIOD en het Wereldmuseum) is in 2022 opgericht ter ondersteuning van de uitvoering van het Nederlandse teruggavebeleid. Het Consortium Koloniale Collecties faciliteert en ondersteunt in het doen, uitwisselen en digitaliseren van onderzoek naar specifieke objecten en collecties uit een koloniale context. Het is een knooppunt voor belanghebbenden uit landen van herkomst voor vragen over koloniale collecties en herkomstonderzoek. Hierbij delen we kennis en netwerken met elkaar en met belanghebbenden wereldwijd. Collectiebeherende instellingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen herkomstonderzoek. In het kader van ‘Building Trust- Towards New Relations’ is een aanvullende Regeling Herkomstonderzoek ingericht: www.colonialcollections.nl.
Je hebt minimaal een afgeronde HBO-opleiding met accent op Cultuurbeleid en - management of Erfgoedstudies. Je hebt affiniteit met restitutievraagstukken, kennis van herkomstonderzoek en ervaring met beleidsprocedures. Je bent goed georganiseerd, secuur en kan omgaan met vertrouwelijke dossiers. Je bent in staat om een vervolg te geven aan het structureren van het aanvraag- en toekenningsproces voor de Regeling Herkomstonderzoek. Je wordt enthousiast van het idee om hierin een spil en aanspreekpunt te zijn.
Je geeft verder vorm aan de inrichting van het aanvraagproces Regeling Herkomstonderzoek. Je verstrekt informatie en adviseert over de regeling, communiceert met aanvragers in het hele proces en je bent aanspreekpunt voor de Adviescommissie. Je schrijft pre-adviezen, draagt zorg voor organisatie, voorbereiding, verslaglegging en archivering van de Commissie vergaderingen en voor de in- en externe communicatie. Je monitort de financiële administratie. Je bent betrokken bij de ontwikkelingen binnen het Consortium Koloniale Collecties, je bezoekt bijeenkomsten hiervan en deelt je kennis en ervaring.
Stuur dan uiterlijk 11 september je motivatie en CV in via onderstaande knop! Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een gesprek in Leiden in de week van 16 september. Heeft het bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling personeelszaken, personeelszaken@wereldmuseum.nl.
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Mirjam Hoijtink, Hoofd Onderzoek en Collectie, via mirjam.hoijtink@wereldmuseum.nl.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.