Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.
Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een betere organisatie. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. Het Wereldmuseum is ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika museum (Berg en Dal). Sinds 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. Sinds 2023 dragen we allen de naam Wereldmuseum. Onze teams werken voor alle musea. De totale collectie omvat zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s. De musea hebben gezamenlijk ruim 300 medewerkers, inclusief vrijwilligers, stagiairs en research associates. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.
Het Wereldmuseum Leiden heeft per direct een vacature voor een
Bibliothecaris
(16 uur per week)
De bibliotheek van het Wereldmuseum bezit ca. 80.000 titels. De boekenverzameling weerspiegelt ruim tweehonderd jaar wetenschappelijk onderzoek naar mensen en de manier waarop de mensheid vormgeeft aan de wereld om zich heen. Vanaf 2029 worden bibliotheek en collecties van het Wereldmuseum samengevoegd in het nieuw te bouwen Collectiecentrum in Rotterdam.
Wie ben jij?
Wie zoeken wij?
Wat ga je doen?
De dagelijkse omgeving van je werkzaamheden vinden in afstemming met de Archivaris plaats in en rond de Wereldmuseumbibliotheek in Leiden en het archief, waar medewerkers, gastonderzoekers, kunstenaars en studenten uit de hele wereld gebruik van maken.
Recente ontwikkelingen rond herkomstonderzoek, voor een belangrijk deel gerelateerd aan restitutie, heeft een nieuwe impuls gegeven aan de betekenis van archief en bibliotheek. Jij maakt dat onderzoekers zich welkom voelen om de rijke collectie van het Wereldmuseum, de context waarin zij tot stand kwam en de wijze waarop zij nu functioneert (hier en in de landen van herkomst) te bestuderen. Je hebt een pro-actieve en ambitieuze houding in de ontwikkeling van de bibliotheek in relatie tot de nieuwe verzamelgebieden hedendaagse kunst, inheemse kennis, fotografie, mode en vormgeving.
Dit bieden wij:
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 16 uur per week, verdeeld over bij voorkeur 3 dagen (in overleg) voor de duur van 1 jaar. De functie wordt gewaardeerd in schaal 10 (museum CAO) en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen € 3641 en € 4731 bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
Het Wereldmuseum is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis.
Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan je cv en motivatiebrief naar de onderstaande link voor 24 februari 2025. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een gesprek op donderdag 27 februari a.s. Heeft het bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling personeelszaken, personeelszaken@wereldculturen.nl.
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Mirjam Hoijtink, Hoofd Onderzoek en Collectie; mirjam.hoijtink@wereldculturen.nl
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.